Mindfulness van Nu


While meditating we are simply seeing what the mind has been doing all along – Allan Lokos

Soms zegt iemand tegen me: ”Ik kan niet mediteren hoor. Dat stilzitten is niks voor mij. Ik houd het gewoon niet vol en wordt er zo onrustig van.”

Mediteren kan je niet onrustig maken. Door mediteren kom je er alleen achter hoe onrustig je geest is. Dat is confronterend, maar betekent niet dat je niet kan mediteren of dat het niks voor jou is. Zoals Allan Lokos zegt, als je mediteert zie je gewoon waar je geest zich mee bezig houd. Is de geest onrustig, dan is dat wat je tegenkomt.

Er is nog een andere fabel die meespeelt in de overtuiging “Ik kan niet mediteren” en dat is dat mediteren je een goed gevoel moet opleveren. Mediteren geeft je slechts zicht op wat er werkelijk in je omgaat. Als dat niet prettig is, is het logisch dat mediteren je geen goed gevoel oplevert. Pas wanneer je dat wat niet prettig is accepteert, kan je rust ervaren in de situatie waarin je je bevindt. Dan kan je loslaten. Dat wat niet prettig is, is daarmee niet weg, maar jouw reactie erop is anders. Je laat je er niet meer door leven. Datgene wat niet prettig is, beheerst niet meer alles. Er is weer ruimte voor andere dingen, zelfs voor momenten die je als positief ervaart.

Van mediteren is nog nooit iemand slechter geworden. Probeer het eens.